Sadbový česnek BJETIN 3-4 cibule paličák

číslo produktu: Ces1022
Cena
109
Cena EUR
4,42
Cena zlotý
18,60

Předobjednávka-expedice 1.polovina září

Původní cena
0
Ušetříte
0
Není skladem
Produkt momentálně není skladem.
Varianty
Název Množství Kód Cena
Sadbový česnek BJETIN 3-4 cibule paličák 3 -4 cibule Ces1022
109 Kč
Sadbový česnek BJETIN 3-4 cibule paličák
Množství 3 -4 cibule
Množství ks 1 balení

Bjetin

Sklizeň: první dny července
Počet stroužků: 8 (6–10)
Ozimý širokolistý paličák. Cibule jsou ploše kulovité, barva vnějších suknic je smetanová, mírně nafialovělá, stroužky jsou velké, nepravidelně uspořádané, v počtu 8 (výjimečně 6-10). Rostlina je vysoká, listy dlouhé, vzpřímené, sytě zelené. Velmi výnosná skladovatelná odrůda, ale bez odhlávkování dává neuspokojivý výnos. Pacibulky jsou středně velké v počtu většinou 100–150 v květenství.

Celý popis

Bjetin

  • Ozimý širokolistý paličák. Nejoblíbenější odrůda velkopěstitelů.
  • Cibule jsou ploše kulovité, barva vnějších suknic je smetanová, mírně nafialovělá, stroužky jsou velké, nepravidelně uspořádané.
  • Rostlina je vysoká, listy dlouhé, vzpřímené, sytě zelené.
  • Velmi výnosná skladovatelná odrůda. Chuť příjemná, ostrá, ušlechtilá. Nevadí osobám s nemocným žlučníkem.
  • Počet stroužků v cibuli: 8 (6–10).
  • Počet stroužků v sadbě: 140 v 1 kg.
  • Doporučená hustota výsadby: 19–24 rostlin na m(35 × 12–15 cm).
  • Termín sklizně: první dny července – velmi vhodná pro sklizeň nazeleno.

Ozimý širokolistý paličák. Cibule jsou ploše kulovité, barva vnějších suknic je smetanová, mírně nafialovělá, stroužky jsou velké, nepravidelně uspořádané, v počtu 8 (výjimečně 6-10). Rostlina je vysoká, listy dlouhé, vzpřímené, sytě zelené. Velmi výnosná skladovatelná odrůda, ale bez odhlávkování dává neuspokojivý výnos. Pacibulky jsou středně velké v počtu většinou 100–150 v květenství. Nejranější odrůda paličáku – sklizeň v prvních dnech července – velmi vhodná pro sklizeň na zeleno. Při opožděné sklizni se rychle rozevírá. Chuť příjemná, ostrá, ušlechtilá. Nevadí osobám s nemocným žlučníkem. Bjetin je odolný vůči mrazu.

Využití

Bjetin je nosnou českou odrůdou u velkopěstitelů a neocenitelnou u zahrádkářů. Dává vysoké výnosy s velmi dobrým tříděním cibulí. Je velmi raný, sklízí se okolo 5. července, na zeleno se dá sklízet už v polovině první dekády června. Tvoří mohutnou křehkou nať – dá se použít celá rostlina jako pór či pažitka až do začátku května. Květní stvol je velmi silný, odhlávkované květy s částí stvolu se dají využít jako chřest. Příjemná velmi ostrá chuť je využitelná ve všech jídlech, kam se česnek přidává, včetně konzumace za syrova. Nevadí osobám s citlivým žlučníkem.

Názor šlechtitele

Odrůda Bjetin se stala v posledních letech nejžádanější odrůdou u velkopěstitelů pro její spolehlivost ve výnosu i skladování, ale i u zahrádkářů pro její všestranné využití. Je třeba mít na paměti, že tato odrůda musí být bezpodmínečně včasodhlávkována, jinak nedá očekávaný výnos.

 

Dodaná sadba - Doporučení ošetření

 

Je již vytříděná a vysušená. V zásadě ale platí, že by se nemělo sázet dřív, než teplota půdy trvale klesne pod 9°C. Proti fuzáriu není zatím žádné mořidlo, jedinou účinnou obranou je pozdní výsadba česneku – nejlepší termín výsadby je den před zamrznutím.

 

JE PROTO VELMI DŮLEŽITÉ, JAK NALOŽIT S DODANOU SADBOU ČESNEKU.

 

Skladovat na suchém, větraném místě. Považujeme za správné, rozdružení na stroužky a moření dříve, třeba už začátkem září. Po namoření musí být stroužky během 12 hodin vysušeny a uloženy do doby výsadby. Za základ moření považujeme přípravek SULKA (5%). To proto, že se výrazně rozšířil výskyt vlnovníka česnekového, který je tímto přípravkem spolehlivě ihned likvidován. Délka moření je dle doporučení výrobce v návodu použití. Mořicí lázeň nelze použít opakovaně. Je-li namořeno v Sulce dříve, je vhodné před vlastní výsadbou namočit stroužky asi na 1 hodinu do vody a po oschnutí co nejdříve vysadit. 
Při výsadbě spon je vhodný podle odrůdy 5 – 12 x 20 – 40 cm, hloubka výsadby asi 6 cm. Po výsadbě se pozemek uválí nebo zavlaží.

 

Dobrou úrodu Vám přeje                                     Použitý zdroj – Ing. Kozák Jan

 

Soubory ke stažení