Houževnatec jedlý v přírodě roste v jihovýchodní Asii. Zvlášť dlouhou tradici v pěstování této houby má Japonsko, kde je tato houba v sušeném stavu významným vývozním artiklem. Houba vytváří plodnice o průměru 50-150 mm, klobouk je světlehnědý až tmavěhnědý šupinatý v mládí podvinutý. Lupeny jsou bělavé, později částečně tmavnou. Třeň je tuhý a na povrchu šupinatý. Houbu lze pěstovat podobně jako ucho jidášovo na kmenech a větvích listnatých stromů nebo na sterilních substrátech. Použití: Plodnice šii-také vynikají svými mimořádnými chuťovými vlastnostmi a vůní a v neposlední řadě blahodárnými účinky na lidské zdraví. Odborné publikace uvádějí, že pravidelná konzumace šii-také snižuje hladinu cholesterolu v krvi, posiluje imunitní systém a působí proti vzniku nádorových onemocnění. Houbu můžeme upravovat všemi běžnými způsoby a hodí se zejména díky svému silnému aroma jako ochucující složka různých jídel. Znamenitě se hodí pod maso do různých polévek a omáček.