Substrát žampionů

Žampion bílý - hotový substrát Žampion hnědý - hotový substrát


 

Balení cca 8 kg

Rozměr balíku cca 35 x 25 x 15 cm

 

 

 

ŽAMPIONOVÝ SUBSTRÁT

Výstavní žampiony

Zakoupením soupravy pro domácí pěstování žampionů získáte vynikající výrobek pro svou domácí produkci žampiónů. Po celé týdny budete sklízet ty nejčerstvější žampióny, které nikde nekoupíte. Vypěstujete si přesně ty žampióny které potřebujete pro své kulinářské umění. Malé na obalení, velké rozvité do omáček prostě tak jak potřebujete. Při výrobě žampionového substrátu nejsou použity žádné chemické látky ani hnojiva. Vše je vyrobeno z přírodních organických materiálů nejnovějšími technologiemi. Podmínky pro pěstování žampionů dokáže vytvořit opravdu každý a to po celý rok. Při dodržení podmínek uvedených v návodu garantujeme sklizeň 3kg  vzrostlých žampiónů, je však možné dosáhnout i výrazně vyšších výnosů. 

Návod k pěstování žampionů: 
                                                                                      
                                                                        

Návod k pěstování žampionů
(klikni na obrázek ) 


 
Neprorostlý žampiónový substrát ukládáme do teploty 20 - 24 °C. Při této teplotě substrát proroste mycelium za 18 - 20 dní. Při nižší teplotě trvá prorůstání déle. Je-li substrát prorostlý, ihned pokrýváme přiloženou zeminou. Prorostlý substrát voní houbami a je v něm viditelné bílo-šedé mycelium. Igelit na kostce ořízneme na vrchní straně tak, aby po obvodu zůstal asi 3 cm široký okraj, který bude použit po zvednutí jako mantinel pro krycí zeminu. Povrch substrátu nakypřete např. vidličkou do hloubky cca 2 cm a lehce urovnejte. Poté pokryjte kostku krycí zeminou. Zemina musí být po celý pěstební cyklus vlhká tak, že při zmačknutí v ruce vytlačíte min. 5 kapek vody. Pokrytou kostku udržujeme opět v teplotě 20 - 24 °C. Krycí zeminu zaléváme, aby povrch neosychal, ale voda neprotekla až do substrátu. Menší odpařování zajistíme tak, že do substrátu zapíchneme 4-6 špejlí a na ně položíme igelitový sáček, přikrytý prostor však musí mírně větrat.
Když podhoubí proroste do 2/3 objemu krycí zeminy, zeminu prohrabte. Prohrabání se provede tak, že pouze zeminu v celém jejím objemu promícháme a tím promísíme více a méně prorostlá místa. Po prohrabání necháme kostku ještě 3 dny v teplotě 20 - 24 °C, rozhrabaná mycelia srostou. Kostku pak přeneseme do teploty 14 - 18 °C a přestaneme zalévat. V teplotě nad 18 °C se plodnice tvoří jen obtížně. Asi za týden se objeví první drobné houby. Ty začínáme zalévat, mají-li velikost přibližně 1-2 cm. Stejný postup následuje u dalších vln, kterých bývá 5-6, přibližně v sedmidenních intervalech.
Při sklízení plodnice vykrucujeme, neodřezáváme. Žampión nepotřebuje po celý pěstební cyklus světlo. Po vyplození lze substrát smíchaný s krycí zeminou použít jako hnojivo pro domácí použití. Obsah substrátu má pH neutrální povahy a vysoký obsah živin. Do vyplozeného substrátu lze přímo zasadit rajčata, papriky nebo okurky.
Žampióny se svým složením blíží masu a zelenině. Jsou bohaté na bílkoviny, vitamíny zejména skupiny B, mají vyšší obsah draslíku a biologicky aktivních látek - tedy strava moderního člověka. Jsou vhodnou součástí redukčních diet, neboť jsou chudé na energii. Konzumace žampiónů je doporučována odborníky z důvodu vysoké schopnosti čištění lidského organismu.

Základní podmínky pro dosažení úspěchu:
Po celý pěstební cyklus je třeba zamezit přístupu hmyzu.Substrát se nesmí ohřát na více než 30 °C. Krycí zemina musí být stále vlhká a její povrch nesmí oschnout. Při zalévání by voda neměla protékat až do substrátu.